Telefon:+386 (4)0 261 333
Turistični program “Zlati studenec vabi”, 23.09.2017

Izvir Zlati studenec – enota kulturne dediščine je od 18.6.2017 pripravljen za ogled javnosti. Aktivnosti društva -“obuditi” desetletja pozabljen pomnik kulturne dediščine – so spodbudile občino, da je temeljito očistila širšo okolico prej nedostopnega izvira in omogočila dostop javnosti. Z postavitvijo zapisa na označevalni tabli je obiskovalec obveščen o tej enoti kulturne dediščine. Na gozdni strmini turist vidi Zlati studenec le kot betonsko korito, vrh usahlega, 2000 let starega kamnitega jaška z izvirom ter zemeljski kanal, v katerem je potekal kamniti, podzemni akvadukt. Ta slika zadošča občini kot upravljalcu tega pomnika Društvu pa je pomenila neizkoriščen razvojni potencial saj bi z malo domišljije in veliko volje lahko prikazali turistu dogajanje na tej lokaciji pred 2000 leti in prikazali ne le veličino vojaških sposobnosti ampak tudi gradbenih veščin Rimljanov, ki so kot legionarji Legije XIII Gemini službovali v Poetoviu, 40.000 glavi najvzhodneješi utrdbi za obrambo Rimskega cesarstva pred Barbari . Ti ljudje pa niso bili le vojščaki in vešči gradbeniki, bili so tudi povsem običajni ljudje, nekateri z družinami, ki so se radi zabavali, dobro jedli in pili, lepo oblačili, skrbeli za higieno, se lepotičili in se razvajali v kopališčih. Ukvarjali so se z glasbo, kiparjenjem, slikanjem, gledališčem, pisanjem in bili so zelo religiozni, itd…In, ker brez teh ljudi danes ne bi mogli uživati ob takih pomnikih smo se lotili raziskovanja življenja, navad in običajev Rimljanov, da pripravimo turistom turistični program “v živo”, ki se bo izvajal po naročilu skupin turistovi ob izviru ter jim z potrebnimi vsebinami dopolnil vtis o obiskanem pomniku in ljudeh, ki so ga zgradili. Načeloma smo iz prve predstavitve 18.06.2017 iz programa odstranili nekaj predstavitvenih govorov in skrajšanemu programu dodali pokušino starorimskih jedi in pijač ter poglavje o prehranjevalnih navadah Rimljanov.
Na podlagi spoznanj ob preučevanju navad in običajev Rimljanov je Društvo v mesecu dni po prvi izvedbi prireditve “v živo”, torej po “odprtju” pomnika javnosti pripravilo turističen program, ki na atraktiven način turistom z 10 prikazi in 42 (ena verzija tudi z 14) izvajalci »v živo« prikaže turistom v 20 minutah zgodbo »Zlati studenec vabi“, ki se zaključi v Gostilni Framski hram z pokušino starorimskih jedi in pijač in razgovorom o prehranjevalnih navadah Rimljanov. Že sama pojava Varuhov v legionarski opremi in z orožjem ter ščitom ter čudoviti ples svetnic v čast boginji Furini in nekaj članov Senata predstavlja turistom nepozabno, spektakularno hrano za oči. Zato je ključen pogoj trženja in izvedbe programa nabava oblačil, vojaške opreme in orožja za Varuhe Zlatega studenca ter oblačil in obredne opreme za Senat in svetnice. Prvič smo nastopili v programu z lastnimi kadri, torej 8 svetnic so devetošolke iz OŠ Fram, legionarji pa so iz Frama. Za nekaj prireditev smo si in si bomo še za kakšno priložnost sposodili opremo od ptujskega društva, vendar je vse bolj očitno, da brez lastne opreme ne bo šlo saj je nemogoče potrjevati naročila ob določenih terminih, če ne veš ali boš imel za nastopajoče ob dogovorjenem času na razpolago opremo. Program smo že testirali in ga v javnosti premierno predstavili 18.junija letos, ob občinskem prazniku.
Nekaj manj kot 200 obiskovalcev je izkazalo navdušenje nad programom in ni ga bilo prisotnega, ki nas ne bi podprl pri nadaljevanju izvajanja tega programa. Pokušina starorimskih jedi se je prelevila v izjemno družabno srečanje. Čeprav je bil konec programa ob 20 uri so se obiskovalci programa družili večina do 22 ure, nekateri pa še dlje. vsi so bili zelo zadovoljni z ponujeno hrano, kjer je prednjačila izvrstna Lucanijeva klobasica, izdelek Mesarstva Fram, zelo dober je bik tudi daritveni kruh ter makova slaščica, kar je skupaj z pijačo, medenim vinom, pripravila Gostilna Framski hram.
Tudi mediji so nas hvalili, kar je razvidno iz celostranskih objava v medijih (Radio Mb, Večer, Nedeljski dnevnik, Radio City, Dobro jutro Slovenija TRV, ) ter po odzivih strokovne javnosti (ZVKDS, Ptujski muzej,…) smo dobili potrditev, da smo uspeli pripraviti program, ki prikaže turistom zabavno in atraktivno zgodbo iz življenja Rimljanov, hkrati pa da nudimo s programom turistu festival zgodovinskih dejstev, ki so temelj tega izjemnega gradbenega dosežka Rimljanov. Če poženete priloženi video boste imeli priložnost ugotoviti kaj smo uvrstili v program, kako smo to izvedli   in v koliki meri nam je uspelo uresničiti zastavljeni cilj ujeti utrip življenja in spoznati navade in običaje Rimljanov pred 2.000 leti. “Z CLICKOM NA PUŠČICO SPROŽITE 12 MIN FILM PRIREDITVE TURISTIČNI PROGRAM “ZLATI STUDENEC VABI, 23.09.2017”