Telefon:+386 (4)0 261 333
Turistični program Zlati studenec

5kurkjzastavazaizrisf17

 

Predsednik Društva za razvoj Gremo naprej, mag.Kurent je obiskovalce seznanil z načrti društva pri razvoju turističnega programa “v živo” ob izviru

Nedvomno je, da so bili Rimljani vešči gradbeniki, ki so uspeli najti dovolj obilen izvir vode na pravi strmini, da je z naravnim padcem dotekala preko 25 km podzemnega kanala iz Frama v Poetovio. Spomeniku je treba dodati zgodbo in jo oživeti v turističnem programu, ki bo turistom prikazal »v živo« način življenja, navade in običaje  Rimljanov v povezavi z vodo saj brez njih, tedanjih ljudi tega dosežka današnji rod ne bi podoživljal.

Turističen program bo voden z napovedovalko in vodičem ter se začne z fanfarami (iz Ben Hura, Chariotts..) in prihodom Varuhov Zlatega studenca ter svetnic obreda k izviru.

Sledil bi pozdrav gostiteljev z najavo programa in nekaj organizacijskih pojasnil.

Program nadaljujemo z strokovno razlago, opisom vloge in pomena pomnika, opisom arheološke najdbe in ostankov enote rimske kulturne dediščine ter opisom načina pridobivanja in priprave gradbenega materiala ter načina in proces izdelave 25 km rimskega vodovoda od Frama do Ptuja. Ko smo načrtovali turističen program smo izhajali iz lokacije izvira, ki je bil 25 km oddaljen, sredi osame pohorskih gozdov in smo predvideli, da legionarji ne bodo prihajali vsak dan sem in tja ter še delali 25 km zato nam  je delovalo smiselno ustanoviti posebno enoto Legije XIII, Varuhi izvira Zlati studenec. Ta bo imela skrb za varovanje izvira ter opravljanje  vzdrževalnih del na vodovodu. Imela bo 4 – 8 članov, legionarjev. Vodil jih bo centurion (kip). Vojščaki so opremljeni z vojaško obleko Legije XIII, orožjem in opremo iz 1.st. Na zastavi Legije bodo imeli dodano še latinsko ime enote Custodes ad Fontem Auream Fram (zastava v glavi gradiva). V skupino Varuhi Zlatega studenca je vključenih 6 svetnic obreda, ki bodo posebej predstavljene. Že sama pojava opremljene skupine Varuhov v vojaških oblačilih in z opremo iz 1.st. in še z svetnicami v tunikah z venčki na glavi  predstavlja turistom nepozabno, spektakularno hrano za oči.

Rimljanom pa ni zadoščala le varnost in funkcionalnost izvira. Za razkošje obilnega dotoka sveže, pohorske vode so si morali pridobiti naklonjenost bogov, saj so verjeli da če bodo dobro ravnali z njimi jih bodo bogovi ščitili pred zlom. Darovali so jim vsak dan, ob praznikih pa so jim namenili poseben obred, ki bo opisan in predstavljen. Nadzor nad podzemnimi vodami in izviri je imela boginja Furini, ki je imela praznik 25. julija (furinalije). Turistični program bi  zaključili z obredom »Daritve boginji izvirov in podzemnih voda, Furini.

Po končanem programu pri izviru turisti obiščejo izbrani gostinski lokal, kjer jih vodič iz društva oz. lokalni gostinec sam na kratko seznani z prehranjevanjem Rimljanov, opremljenostjo kuhinje, načinom priprave vsakodnevnih obrokov, kuhinjsko posodo, pijačami  in priložnostnim rimskim jedilnikom tega gostinca.

Enkrat letno ob koledarskem prazniku 25.julija, pa bo velik, svečan obred, ki se bo nadaljeval z vsesplošnim veseljem in rajanjem, imenovanim tudi “furinalije” (muzika, hrana, pijača,..). Planiramo, da bomo organizirali PRVO izvedbo “furinalij” ob prazniku Krajevne skupnosti Fram, za vsakodnevni, zgoraj obrazloženi turističen program pa se začnemo pogovarjati verjetno po tej objavi v Nedeljskem dnevniku.

Ker društvo ne razpolaga z lastnimi oblačili, orožjem in ostalo opremo se moramo za vsak obisk skupine  posebej pripraviti (posoditi opremo), kar pomeni pravočasno najavo zainteresiranih skupin.

 

1 Vaš komentar

  • stane Objavljeno 22. 7. 2017 20:32

    končno se nekaj premika tako, da se tudi vidi. upam, da bo zdaj lažje kreniti naprej. bravo vsem, ki ste vložili svoj trud.

Comments are closed.