Telefon:+386 (4)0 261 333

 

 

 

 

 

 

 

 

f4

 

Fram se ponaša z rimskim vodovodom, ki je pred 2000 leti z izvirsko vodo iz podpohorskih pobočij oskrboval rimsko Poetovio. Pri  Zlatem studencu nad Framom je začetek rimskega vodovoda, ki je preko Dravskega polja s čisto izvirsko vodo iz pohorskih pobočij oskrboval prebivalce  25 kilometrov oddaljenega Ptuja.

Danes je izvir Zlati studenec usahel, vendar je kot začetna točka veličastnega gradbenega dela rimskih graditeljev enkraten spomenik kulturne dediščine. Prve omembe arheološke najdbe segajo v konec 19. stoletja. 

Društvo za razvoj Gremo naprej želi ta izjemen kulturni spomenik  potegniti iz pozabe in ga umestiti v kulturno ponudbo kraja in občine. Aktivnosti potekajo v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Maribor na področju stroke in ustrezne umestitve rimskega spomenika ter z Društvom za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj v okviru Rimskih iger na Ptuju (prva prireditev obreda »daritev« pri Zlatem studencu, avgust 2017).

V okviru občinskega praznika občine Rače – Fram, v nedeljo, 18. 6. 2017, ob 18. uri je Društvo za razvoj  Gremo naprej obiskovalcem predstavilo pomen in promocijo kulturnega spomenika Zlati studenec v Framu, ki vsekakor spada med najbolj znane vodovode iz rimske dobe izven Italije. Predstavili smo tudi vsebine za turistični program, s katerim bomo prikazali turistom način življenja in običaje Rimljanov povezanih z vodo, še posebej z izvirom Zlati studenec v Framu. Ključen pogoj za realizacijo tega programa pa je nabava oblačil, vojaške opreme in orožja iz 1.st. za Varuhe Zlatega studenca ter obredne opreme  in oblačil za Vestalke.

Tako kot je v rimskih časih vodovod povezoval Fram in Ptuj zaradi potrebe po kvalitetni vodi tako danes ta zgodovinska dejstva in pa skupna skrb za ohranjanje kulturne dediščine Rimljanov povezujeta društvi, iz Frama, Društvo za razvoj in iz Ptuja, Društvo za ohranitev rimske kulture Ptuj. Ptujsko društvo je  ob priložnosti predstavitve Zlatega studenca Framčanom nagradilo napore framskega društva ter so se udeležili prireditve z svojimi legionarji in svetnicami obreda kot z nekaj senatorji in pomembnejšimi prebivalci Poetoiva. Lahko se nadejamo, da nam bodo to opremo posodili še ob kakšni priložnosti dokler si ne bomo organizirali lastne opreme in oblačil.

V nadaljevanju po podmenujih predstavljamo dele programa prireditve “Prireditev predstavitve Zlatega studenca, 18.6.2017 ob 18 uri